Onrust en onvrede in de midlifefase

Vertaling van: http://www.thehouseontherock.net/
  
Veel mannen vertellen ons dat ze zich uitgedoofd voelen tijdens de midlifefase:
 
"Ik heb er geen zin meer in"
"Ik wil weg hier"
"Wanneer ben ik eens aan de beurt?"
"Ik kan het niet meer opbrengen om steeds weer te geven"
  
Op deze site vind je steun voor mannen en vrouwen in de midlifeovergang . En antwoorden voor mannen in midlifecrisis en de vrouwen die van ze houden. De ontdekking dat je in een midlifecrisis bent, is vaak schokkend maar ook onthullend. Ons eigen onderzoek geeft aan dat dertig procent van de mannen zich vanaf 35 jaar onrustig en sneller geprikkeld gaat voelen. Ze trekken zich meer terug en voelen vaak de behoefte een ander soort leven te gaan leiden. Onvrede met het leven in het algemeen en het huwelijksleven in het bijzonder speelt daarbij een grote rol. Die gevoelens zijn normaal in die levensfase. Helaas gebeurt het vaak dat een man die zich niet meer thuis voelt in zijn leven en zijn huwelijk in een depressie terechtkomt. Omdat hij het gevoel heeft dat hij vast zit.
 De typische kenmerken van een midlife crisis zijn de middelen die mannen gebruiken om de pijn en de teleurstelling die ze voelen te verzachten. Het zijn niet zozeer de mannen, maar eerder hun vrouwen die daardoor in een crisissituatie terechtkomen. Hun ooit zo veilige huis staat plotseling te schudden op zijn grondvesten. Hun man lijkt opeens te veranderen. Hij kan vrij plotseling vertellen dat hij al een tijd niet meer gelukkig is. Hij zegt dat hij van zijn vrouw houdt maar niet meer verliefd is. Hij wil tijd en ruimte om er over na te denken. Of hij wil scheiden. In de meeste gevallen komt deze 'ik ben niet meer gelukkig met jou' speech als er al een andere vrouw in het spel is. Misschien vertelt hij zelf over de verhouding. Misschien ontdekt zijn vrouw het pas later.
Wij geloven dat zijn onvrede met het huwelijk niet de echte oorzaak is van de affaire met de andere vrouw. Dat blijkt uit de verhalen op onze forums en daarbuiten. Ontrouw in deze levensfase gaat veel dieper dan gewoon vreemdgaan. Het heeft alles te maken met de midlifecrisis.
Ieder mens gaat door een midlife overgang, maar niet iedereen komt in een midlifecrisis terecht.
Dat ligt aan de keuzes die een man maakt. Want er zijn keuzes en een man in midlifecrisis kan zich niet beroepen op tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid - hoewel dat wel het geval is - en moet uiteindelijk verantwoordelijkheid voor die keuzes nemen. Het is dus verstandig om alert te zijn op de volgende  waarschuwingssignalen         
  • Alle dagelijkse routines en verplichtingen gaan je tegenstaan.
  • Teleurstelling over wat al je inspanningen je gebracht hebben.
  • Je bent niet de man geworden die je wilde zijn
  • Je gaat je leven tot nu toe evalueren en bedenken dat je het anders wil
  • Je krijgt het gevoel dat wat je tot nu toe bereikt hebt niet goed genoeg is voor de rest van je leven.
  • Je hebt het gevoel dat je vast zit.
  • Je vraag je af hoe je leven zou zijn als je je eigen geluk centraal zou stellen
  • Je ervaart steeds sterker de behoefte om weg van alles te zijn
  • Je hebt het gevoel dat je vreselijk gefaald hebt
Die depressieve gevoelens gaan niet meer weg. Dit is een beslissend moment. De man kan er voor kiezen er om hulp te zoeken. Of om het uit te zitten. Met 'het uitzitten' bedoelen we de keuze om die gevoelens diep weg te stoppen. Als de man voor dat laatste kiest, omdat 'echte mannen' zich nou eenmaal nooit zo ongelukkig en onmachtig voelen, blijven die gevoelens als een verborgen depressie bestaan. Zo'n verborgen depressie is alleen zichtbaar in het gedrag dat bedoeld is om de pijn van die ondermijnende gevoelens te ontlopen. Bijvoorbeeld risisco's nemen, gokken, alcoholgebruik, drugsgebruik, heldhaftig gedrag, flirten of een verhouding met een andere vrouw beginnen, pornografie en ga zo maar door. Het werkt allemaal als tegengif tegen de depressie. Door die combinatie van troost en afleiding enerzijds en ontkenning anderzijds kunnen mannen in een heftige midlifecrisis belanden.