Midlife veranderingen

Hormonale en fysieke veranderingen

Tijdens midlife doen zich een aantal veranderingen bij mannen voor die vergelijkbaar zijn met de veranderingen die vrouwen in de menopauze doormaken. Ten eerste is dat een hormonale verandering. Het lichaam maakt minder testosteron aan. Dit hormoon bepaalt het  libido vanaf het moment dat de man geslachtsrijp is en is de drijfveer achter veel van zijn gedrag. Als het testosterongehalte vermindert, wordt de behoefte aan seks evenredig minder.
Maar er verandert ook psychisch iets in de man. Alle typisch mannelijke eigenschappen zijn minder dominant aanwezig dan daarvoor. Er zijn ook zichtbare veranderingen. Het hoofdhaar wordt dunner. Er ontstaat meer buik vet. Spierkracht en conditie worden minder. De behoefte aan seks kan nog even groot zijn, maar zijn lichaam laat het soms afweten.
Deze veranderingen ontstaan op zich allemaal geleidelijk. Maar de impact van dit alles kan de man toch heel plotseling treffen. Kenmerken en eigenschappen die zijn hele leven zijn mannelijkheid gedefinieerd hebben, veranderen of verdwijnen. Hij ervaart dat als een verlies. Hij voelt zich niet meer de man die hij was. Daarbij is zijn toekomstperspectief versmald. De mogelijkheid van groei en verbetering liggen niet meer vanzelfsprekend in de toekomst besloten. De grote lijnen van zijn leven lijken vast te liggen. Als dit besef tot de man doordringt, kan hij zich gaan afvragen of de bereikte status quo wel goed genoeg is voor de rest van zijn leven.
 
 
Meer dan 20 procent van de mannen belandt in een midlifecrisis

Alle mannen worden vroeger of later met deze fysieke 'midlife' veranderingen geconfronteerd. De grote meerderheid slaagt er in om zich zonder schokkende veranderingen weer met de nieuwe realiteit te verzoenen.
Als dat niet lukt, kan de man in een neerwaartse spiraal terechtkomen.
Er over praten en hulp zoeken is geen optie. Want toegeven dat er een probleem is dat hij zelf niet kan oplossen, betekent voor de man een nog verdere aantasting van zijn gevoel van mannelijkheid. Hij krijgt steeds meer het gevoel dat het leven hem niet gebracht heeft wat hij ervan verwachtte. Hij is niet de man geworden die hij wilde zijn. Zijn financiele verplichtingen en verantwoordelijkheden op het werk vragen veel van hem. Daar krijgt hij gevoelsmatig weinig voor terug. Zijn relatie brengt hem vaak niet meer de verbondenheid en vreugde van vroeger. Hij beseft dat de toekomst geen grote verbetering van de status quo meer zal brengen. Hij wil niet verder op deze manier. Hij gaat op zoek naar veranderingen die hem een beter gevoel over zichzelf en zijn leven geven. Dat betekent vaak een drastische breuk met een groot deel van het oude leven. Ruim twintig procent van de mannen belandt op deze  manier in een midlife crisis.
 
Vroege midlifecrisis.
Een midlifecrisis kan optreden bij mannen tussen dertig en zestig jaar. Dus ook al al op relatief jonge leeftijd. De puur fysieke en hormonale veranderingen spelen dan in mindere mate een rol dan bij oudere mannen. Het gaat dan vaak om mannen die al relatief snel veel bereikt hebben in hun leven en merken dat ze desondanks niet gelukkig zijn. Als het 'is dit alles gevoel' steeds sterker wordt en ze hun huidige leven als erg onbevredigend gaan ervaren, kan het verlangen naar een andere en beter leven tot een midlifecrisis leiden.